Wyjazd nad morze do Włoch.
Wyjazd nad morze do Włoch.
Nie wiem czy piszę w dobrym miejscu? W tym roku chcę zabrać rodzinkę na wakacje nad włoskie morze. Wyjazd planujemy na początku lipca. Jedziemy z dwójką dzieci 7 i 5 lat. Szukam miejsca z ładnymi plażami piaszczystymi, gdzie dzieci mogłyby się bawić. Ze względu na dzieci zależy mi też na czystym i raczej płytkim morzu. Wyspy na razie odpadają bo koszt statku znacznie zwiększa budżet. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
- Konrad
- Administrator
Re: Wyjazd nad morze do Włoch.
Proponuję Salento w Apulii, czyli ten "obcas" włoskiego buta. Znajdziesz tam dużo ładnych piaszczystych plaż a morze jest najczystsze z całych kontynentalnych Włoch.
Konkretne miejsca, które powinny odpowiadać Twoim wymaganiom to na przykład:
Gallipoli na zachodnim wybrzeżu - na południe od miasta znajdują się dwie wspaniałe piaszczyste plaże Baia Verde i Lido Pizzo, które ciągną się w sumie przez około 6-7 km. Baia Verde leży przy samej drodze, jest bardziej komercyjna i w lipcu będzie tam pewnie dużo ludzi. Natomiast Lido Pizzo jest trochę trudniej dostępne, ale za to bardziej dzikie i spokojne. Woda w morzu jest krystalicznie czysta i płytka. Poza tym Gallipoli to jedno z najładniejszych miast w tym regionie.
Marina di Pescoluse na południowym wybrzeżu - bardzo ładna, długa piaszczysta plaża z krystalicznie czystą i niezbyt głęboką wodą.
Idealnym miejscem dla dzieci jest również leżące na północ od Gallipoli Sant'Isidoro, ze względu na bardzo płytką wodę w morzu. Jednak w lipcu raczej nie polecam, ponieważ plaża jest niezbyt długa (około 500 metrów) i będzie tam mnóstwo ludzi. Bardziej bym polecał w tym terminie którąś z wyżej podanych miejscowości z dużymi plażami.
Jeśli zdecydujesz się na Salento to warto również odwiedzić jedno z najładniejszych włoskich miast Lecce:
Poniżej zdjęcia plaż, o których pisałem:
Konkretne miejsca, które powinny odpowiadać Twoim wymaganiom to na przykład:
Gallipoli na zachodnim wybrzeżu - na południe od miasta znajdują się dwie wspaniałe piaszczyste plaże Baia Verde i Lido Pizzo, które ciągną się w sumie przez około 6-7 km. Baia Verde leży przy samej drodze, jest bardziej komercyjna i w lipcu będzie tam pewnie dużo ludzi. Natomiast Lido Pizzo jest trochę trudniej dostępne, ale za to bardziej dzikie i spokojne. Woda w morzu jest krystalicznie czysta i płytka. Poza tym Gallipoli to jedno z najładniejszych miast w tym regionie.
Marina di Pescoluse na południowym wybrzeżu - bardzo ładna, długa piaszczysta plaża z krystalicznie czystą i niezbyt głęboką wodą.
Idealnym miejscem dla dzieci jest również leżące na północ od Gallipoli Sant'Isidoro, ze względu na bardzo płytką wodę w morzu. Jednak w lipcu raczej nie polecam, ponieważ plaża jest niezbyt długa (około 500 metrów) i będzie tam mnóstwo ludzi. Bardziej bym polecał w tym terminie którąś z wyżej podanych miejscowości z dużymi plażami.
Jeśli zdecydujesz się na Salento to warto również odwiedzić jedno z najładniejszych włoskich miast Lecce:
Poniżej zdjęcia plaż, o których pisałem:
- Załączniki
-
- Sant'Isidoro, Apulia.
- santisidoro.jpg (139.07 KiB) Przejrzano 1500 razy
-
- Pescoluse, Apulia.
- pescoluse.jpg (180.74 KiB) Przejrzano 1500 razy
-
- Baia Verde, Gallipoli, Apulia.
- baiaverde.jpg (176.38 KiB) Przejrzano 1500 razy
- agatuniowo
- Administrator
Re: Wyjazd nad morze do Włoch.
Zgadzam się z propozycją Konrada. Od siebie mogę dodać jeszcze Otranto znajdujące się po drugiej stronie półwyspu Salento. Są tam dwie plaże, które myślę, że by Ci odpowiadały - Alimini i Baia dei Turchi.