Wyjazd nad morze do Włoch.

szymon32

Wyjazd nad morze do Włoch.

Post autor: szymon32 »

Nie wiem czy piszę w dobrym miejscu? W tym roku chcę zabrać rodzinkę na wakacje nad włoskie morze. Wyjazd planujemy na początku lipca. Jedziemy z dwójką dzieci 7 i 5 lat. Szukam miejsca z ładnymi plażami piaszczystymi, gdzie dzieci mogłyby się bawić. Ze względu na dzieci zależy mi też na czystym i raczej płytkim morzu. Wyspy na razie odpadają bo koszt statku znacznie zwiększa budżet. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Re: Wyjazd nad morze do Włoch.

Post autor: Konrad »

Proponuję Salento w Apulii, czyli ten "obcas" włoskiego buta. Znajdziesz tam dużo ładnych piaszczystych plaż a morze jest najczystsze z całych kontynentalnych Włoch.
Konkretne miejsca, które powinny odpowiadać Twoim wymaganiom to na przykład:

Gallipoli na zachodnim wybrzeżu - na południe od miasta znajdują się dwie wspaniałe piaszczyste plaże Baia Verde i Lido Pizzo, które ciągną się w sumie przez około 6-7 km. Baia Verde leży przy samej drodze, jest bardziej komercyjna i w lipcu będzie tam pewnie dużo ludzi. Natomiast Lido Pizzo jest trochę trudniej dostępne, ale za to bardziej dzikie i spokojne. Woda w morzu jest krystalicznie czysta i płytka. Poza tym Gallipoli to jedno z najładniejszych miast w tym regionie.

Marina di Pescoluse na południowym wybrzeżu - bardzo ładna, długa piaszczysta plaża z krystalicznie czystą i niezbyt głęboką wodą.

Idealnym miejscem dla dzieci jest również leżące na północ od Gallipoli Sant'Isidoro, ze względu na bardzo płytką wodę w morzu. Jednak w lipcu raczej nie polecam, ponieważ plaża jest niezbyt długa (około 500 metrów) i będzie tam mnóstwo ludzi. Bardziej bym polecał w tym terminie którąś z wyżej podanych miejscowości z dużymi plażami.

Jeśli zdecydujesz się na Salento to warto również odwiedzić jedno z najładniejszych włoskich miast Lecce:
Lecce, Salento, Apulia.
Lecce, Salento, Apulia.
lecce.jpg (213.85 KiB) Przejrzano 1501 razy
Poniżej zdjęcia plaż, o których pisałem:
Załączniki
Sant'Isidoro, Apulia.
Sant'Isidoro, Apulia.
santisidoro.jpg (139.07 KiB) Przejrzano 1501 razy
Pescoluse, Apulia.
Pescoluse, Apulia.
pescoluse.jpg (180.74 KiB) Przejrzano 1501 razy
Baia Verde, Gallipoli, Apulia.
Baia Verde, Gallipoli, Apulia.
baiaverde.jpg (176.38 KiB) Przejrzano 1501 razy
Awatar użytkownika
agatuniowo
Administrator

Re: Wyjazd nad morze do Włoch.

Post autor: agatuniowo »

Zgadzam się z propozycją Konrada. Od siebie mogę dodać jeszcze Otranto znajdujące się po drugiej stronie półwyspu Salento. Są tam dwie plaże, które myślę, że by Ci odpowiadały - Alimini i Baia dei Turchi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna o Włoszech”