Włochy 2014

MichalG

Włochy 2014

Post autor: MichalG »

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post na forum, i mam nadzieję że pozostanę na nim dłużej. Do napisania skłoniła mnie chęć wyjazdu na wakacje do Włoch, a wcześniej warto zasięgnąć języka u osób bardziej doświadczonych :)

Początkowo upierałem się na Chorwację, lecz moja druga połowa przeforsowała Italię, więc zaczynam powoli zbierać informację o nowym celu podróży :)

Dlaczego piszę w tym dziale? Chcielibyśmy zahaczyć na 2 dni o San Giovanni Rotondo. O ile można znaleźć wiele informacji o tym miejscu, o tyle chciałem Was dopytać w które miejsce warto później uderzyć, aby cieszyć sie piękną wodą, ładną plażą, oraz aby było to miejsce "wypadowe" - gdyż wakacje dla mnie nie do końca są tylko do leżenia;).

Byłby to nasz pierwszy wyjazd do Włoch, i naturalnie chciałbym, abyśmy skorzystali z niego jak najlepiej:)

Wyjazd z racji nastawienia na zwiedzanie planuję samochodem - z południowych rejonów Polski (okolice Nowego Targu).

Jeśli mógłbym liczyć na podpowiedzi w którą część wybrzeża uderzyć po SGR, byłbym bardzo wdzięczny. Udam się wówczas do czytelni, i zapewne będę Wam (o ile to możliwe) zajmował czas pytaniami odnośnie poszczególnych miejsc.

Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Re: Włochy 2014

Post autor: Konrad »

MichalG pisze:Witam wszystkich.
Witaj na forum. :hej:
MichalG pisze: O ile można znaleźć wiele informacji o tym miejscu, o tyle chciałem Was dopytać w które miejsce warto później uderzyć, aby cieszyć sie piękną wodą, ładną plażą, oraz aby było to miejsce "wypadowe" - gdyż wakacje dla mnie nie do końca są tylko do leżenia;).
Ja bym albo został na Gargano, albo pojechał dalej na południe do Salento. W tej parze Salento jest nie do przebicia jeśli chodzi o czystość/przejrzystość/błękit wody w morzu. Natomiast co do reszty to zależy gdzie chcesz "wypadać". :D
MichalG

Konrad pisze: Ja bym albo został na Gargano, albo pojechał dalej na południe do Salento. W tej parze Salento jest nie do przebicia jeśli chodzi o czystość/przejrzystość/błękit wody w morzu. Natomiast co do reszty to zależy gdzie chcesz "wypadać". :D
Dziękuję bardzo za tropy. Szczerze mówiąc wybierając się już tak daleko na południe, oczywiście nie jest to żaden problem wyskoczyć jeszcze dalej w stronę Sycylii;)

Salento na zdjęciach urzeka:) Na pewno już wpisane jest w plan przynajmniej na 3 noclegi;) Czy byłbyś w stanie polecić jakąś miejscowość, w której nie będzie bardzo tłoczno, i będzie można się trochę zregenerować?

Jeśli chodzi o wypady - na pewno zwiedzanie, zabytki, sztuka:) Bardzo korci mnie Rzym oraz zachodnie wybrzeże. Jak pewnie nie trudno się domyślić, planuję zrobić "małą" objazdówkę.
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

MichalG pisze:Czy byłbyś w stanie polecić jakąś miejscowość, w której nie będzie bardzo tłoczno, i będzie można się trochę zregenerować?
A kiedy ma być wyjazd? My w Salento zawsze zatrzymywaliśmy się w jednym z dwóch miejsc: Otranto lub Gallipoli.
MichalG pisze:Jeśli chodzi o wypady - na pewno zwiedzanie, zabytki, sztuka:)
Przyznam, że nie jestem wybitnym znawcą sztuki :D, ale mogę polecić:
- Lecce - jedno z najładniejszych włoskich miast http://globtroter.org/forum/viewtopic.php?f=20&t=917,
- wspomniane Otranto i Gallipoli - z bardzo ładnymi starówkami nad samym morzem,
- Galatina - dużo ciekawych kościołów,
- Santa Cesarea Terme - znane centrum termalne https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... nt_count=1.
MichalG

Konrad pisze:A kiedy ma być wyjazd? My w Salento zawsze zatrzymywaliśmy się w jednym z dwóch miejsc: Otranto lub Gallipoli.
Wyjazd planowałem zorganizować w 2 połowie sierpnia, ale po poczytaniu chyba muszę odejść od tego pomysłu. Podobno dla Włochów jest to najbardziej gorący termin wakacyjny, zarówno dosłownie jak i w przenośni.
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

MichalG pisze: Wyjazd planowałem zorganizować w 2 połowie sierpnia, ale po poczytaniu chyba muszę odejść od tego pomysłu. Podobno dla Włochów jest to najbardziej gorący termin wakacyjny, zarówno dosłownie jak i w przenośni.
Sierpień to zdecydowanie najgorszy miesiąc do wyjazdów nad morze na południe, jeśli ktoś szuka spokoju. ;) Z drugiej strony to również najpewniejsza pogoda.