Bergamo

smokk

Re: Bergamo

Post autor: smokk »

O tak, piękne zdjęcia. Zdecydowanie przekonują do wyboru miejsca ;)
doris76

Re: Jezioro Garda

Post autor: doris76 »

Witam, w sierpniu wybieram się nad Jezioro Garda (okolice Limone) i chciałam zorganizować sobie wycieczki do Werony, i do Wenecji... Mam pytanie czy ktoś może korzystał z takich wycieczek? Czym warto pojechać, samochodem czy raczej pociągiem albo autobusem? Jeżeli tak to skąd? I jaki jest koszt? Ewentualnie gdzie na parkingu w Weronie albo pod Wenecja można zostawić samochód?
Ostatnio zmieniony środa, 9 lip 2014, 02:19 przez Tom_Cat, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Regulamin Italia Forum, punkt III.5.
makowal

Post autor: makowal »

Widzę, że już trochę za późno, ale może innym się potem przyda... Jeśli jedziesz z Limone, to do Werony jest bardzo blisko... więc chyba pociągiem Ci się nie opłaci. Ja przebywałem w Desenzano - tam jest jeden z główniejszych nad jeziorem dworców kolejowych, więc mi się opłacało. Za bilet w jedną stronę z Desenzano do Werony płacisz 4,25 euro! Nie jest więc drogo, a i pociągi szybsze niż w Polsce. Wybrałem regionale veloce, czyli regionalny szybki około 25-30 min i jesteś na miejscu. Wyjeżdżasz koło 8 rano, i bez problemu oblecisz najpiękniejsze miejsca do 13. Wtedy też masz pociąg powrotny.Ale jak mówię, jeśli z Limone, to lepiej autem. Z autobusami nie wiem, jak jest, nigdy nie korzystałem.

Co do Wenecji... tam już lepiej pociągiem, bo są jakieś restrykcje odnośnie wjazdu pojazdów w związku z wydalaniem spalin itp. Dojeżdżasz pociągiem, też regionalnym (jedyny z rana z Desenzano jest bardzo wcześnie, koło 6 z hakiem -> sprawdź na stronie trenitalia), bo Freccia Bianca czy Rossa (pospieszne) są o wiele droższe. Powrotny jest koło 16 albo 18... za około 11 e w jedną stronę. W Desenzano pod stacją są darmowe parkingi. W Weronie jest jeden na pewno w mieście już, pod Burger Kingiem.
Celina556

Post autor: Celina556 »

My byliśmy z mężem w zeszłym roku w zimę, bajeczne widoki, od nas dobre połączenie busem http://busfor.pl/autobusy/Warszawa/Bergamo wychodzi trochę taniej niż samolotem, na miejscu jest co zwiedzać, samo Bergamo bardzo fajnie położone, można tam bardzo przyjemnie spędzić czas.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Post autor: Tom_Cat »

Celina556 pisze:od nas dobre połączenie busem wychodzi trochę taniej niż samolotem
Czy to, aby nie jest kryptoreklama? :mysli03: Jakbym nie sprawdzał, to mi autobus taniej nie wychodzi. Nawet na terminy niezbyt odległe, samolot wygrywa ceną. A na terminy dalsze przelot za 65 zł, a przejazd za 239zł. Przez grzeczność nie powinienem wspominać o czasie podróży, ale co mi tam... 2 godziny samolotem wobec 26 godzin autobusem... :lol: