Jeszcze jedno pytanie o zdjęcie. Licząc od początku relacji - czwarte zdjęcie po ostatnich ciasteczkach jest robione z ziemi? Wrażenie jest jakbyś wszedł wyżej, ale to pewnie zasługa techniki.
Bergamo
-
agniecha973
Re: Bergamo
Wiktor, obejrzałam relację. Piękne zdjęcia robisz. Musisz mi podpowiedzieć od czego zacząć naukę fotografowania, bo bardzo mnie to wciągnęło od jakiegoś czasu i jak widzę takie zdjęcia jak Twoje, to mam ochotę coś ze sobą zrobić, żeby choć trochę się podszkolić. Garda i okolice robią wrażenie. Byliśmy kiedyś w lecie, ale na południu. Widzę jednak, że klimaty na północy podobne. Te ściany pionowe niemal skał a u ich podnóży skupiska domków. Sceneria cudna, ale chyba trudno musi się tam żyć. Jadąc tam liczyłam na piękne widoki i nie zawiodłam się, ale... no właśnie - brak przejrzystości powietrza mnie zaskoczył. Po rozmowie z "tubylcami" dowiedzieliśmy się, że powietrze klaruje się tylko na chwilę tuż po deszczu
Jeszcze jedno pytanie o zdjęcie. Licząc od początku relacji - czwarte zdjęcie po ostatnich ciasteczkach jest robione z ziemi? Wrażenie jest jakbyś wszedł wyżej, ale to pewnie zasługa techniki.
- Tom_Cat
- Administrator
O tak, a dodatkowo w nocy jest jeszcze jedno utrudnienie, "uwielbiają" świecić długimi po oczach…wict0r pisze:Włosi, jak to Włosi, zakręty pokonują tak, jakby byli pewni, że nic z naprzeciwka nie jedzie.
- Konrad
- Administrator
Wspaniałe zdjęcia.
Nie wiem jak on to robi
, Wiktor chyba chce żebyśmy wpadli w kompleksy. 
Ojoj! Wszedłem na Twojego bloga i pierwsze zdjęcie zwaliło mnie z nóg! Już od jakiegoś czasu planuje odwiedzić Bergamo, przy okazji przesiadek na lotnisku, ale zawsze brakuje czasu. To nie jest duże miasteczko prawda? Ile zajmie dostanie się z lotniska do centrum, ewentualny wjazd na górę oraz zjedzenie pizzy? Wyrobie się w 4-5 godzin?
agniecha973 - akurat to zdjęcie wykonane jest z balkonu prowadzącego do Palazzo della Ragione (schodkami w górę, obok wejścia na wieżę). Aby robić dobre zdjęcia, trzeba robić, robić i jeszcze raz robić zdjęcia. Warto przeglądać różne portale fotograficzne, czerpać inspiracje, itp.
Adam17 - Polecam Bergamo! Z lotniska do Citta Alta wydaje mi się, że dojedziesz spokojnie w ok. 20 min. Nie liczyłem ile mi to zajęło, ale tak szacuję. 4-5 godzin spokojnie wystarczy, aby wjechać na sam szczyt, pozwiedzać, zjeść pizzę i wrócić na lotnisko. Stare miasto (Citta Alta) nie jest duże, ale całe Bergamo jest całkiem spore. Warto też kupić bilet dobowy, za 5 EUR - dzięki temu dojedziesz autobusem z lotniska pod kolejkę na San Vigilio, wjedziesz kolejką na szczyt góry, potem z niej zjedziesz, po zwiedzeniu Citta Alta zjedziesz kolejką na dół, a potem wrócisz autobusem na lotnisko. Wszystko za 5 EUR.
Adam17 - Polecam Bergamo! Z lotniska do Citta Alta wydaje mi się, że dojedziesz spokojnie w ok. 20 min. Nie liczyłem ile mi to zajęło, ale tak szacuję. 4-5 godzin spokojnie wystarczy, aby wjechać na sam szczyt, pozwiedzać, zjeść pizzę i wrócić na lotnisko. Stare miasto (Citta Alta) nie jest duże, ale całe Bergamo jest całkiem spore. Warto też kupić bilet dobowy, za 5 EUR - dzięki temu dojedziesz autobusem z lotniska pod kolejkę na San Vigilio, wjedziesz kolejką na szczyt góry, potem z niej zjedziesz, po zwiedzeniu Citta Alta zjedziesz kolejką na dół, a potem wrócisz autobusem na lotnisko. Wszystko za 5 EUR.
www.wiktor.ch - mój fotoblogRe: Bergamo
Witam
Ja poluję na jakieś tanie loty jeszcze w lutym do Bergamo tylko obawiam się, że pogoda to loteria. Myślałam o trzech dniach łącznie z podróżą i początkowo chciałam Bergamo i Mediolan zobaczyć, ale jak usłyszałam o jeziorze Como to odpadłam, dlatego chcemy jeden dzień w Bergamo a drugi jechać rano pociągiem do Lecco i zobaczyć tyle ile się da nad jeziorem. Co o tym sądzicie? Garda jest już jednak dalej i ciężej się dostać w tak krótkim czasie a Mediolan poczeka....
Zdecydowanie polecam. Mediolan można spokojnie zaliczyć w jeden dzień - tutaj moja krótka relacja: http://www.wiktor.ch/mediolan-na-weekend/
Za to, żeby poczuć włoski klimat to zdecydowanie polecam Bergamo (Citta Alta) oraz miejscowości nad jeziorami, czy to Como, czy Garda
Za to, żeby poczuć włoski klimat to zdecydowanie polecam Bergamo (Citta Alta) oraz miejscowości nad jeziorami, czy to Como, czy Garda
Tyle razy lądowałąm w Bergamo, ale nigdy nie zwiedzałąm miasteczka! Zachęciły mnie do tego zdjęcia Wiktora! W tym roku nie odpuściłam i mimo niesprzyjającej pogody (ulewy) odwiedziłam centrum miasteczka. Super! Prawdziwy włoski klimacik czego niestety nie ma w takiej aglomeracji jak Mediolan. Dzięki Wiktor za wskazówki!
lolad1, jest mi bardzo miło, że przydały Ci się moje wskazówki oraz zdjęcia
Wydaje mi się, że Bergamo o każdej porze roku jest warte odwiedzenia
Wydaje mi się, że Bergamo o każdej porze roku jest warte odwiedzenia
A ja mam pytanko co z pogodą nad jeziorem Como w kwietniu? Dużo opadów deszczu? Bardzo proszę kogos o odpowiedź. Jak sie leci na trzy dni to ryzyko jest wliczone ale wolałabym bez deszczu:-)