Bergamo

agniecha973

Re: Bergamo

Post autor: agniecha973 »

Wiktor, obejrzałam relację. Piękne zdjęcia robisz. Musisz mi podpowiedzieć od czego zacząć naukę fotografowania, bo bardzo mnie to wciągnęło od jakiegoś czasu i jak widzę takie zdjęcia jak Twoje, to mam ochotę coś ze sobą zrobić, żeby choć trochę się podszkolić. Garda i okolice robią wrażenie. Byliśmy kiedyś w lecie, ale na południu. Widzę jednak, że klimaty na północy podobne. Te ściany pionowe niemal skał a u ich podnóży skupiska domków. Sceneria cudna, ale chyba trudno musi się tam żyć. Jadąc tam liczyłam na piękne widoki i nie zawiodłam się, ale... no właśnie - brak przejrzystości powietrza mnie zaskoczył. Po rozmowie z "tubylcami" dowiedzieliśmy się, że powietrze klaruje się tylko na chwilę tuż po deszczu :|
Jeszcze jedno pytanie o zdjęcie. Licząc od początku relacji - czwarte zdjęcie po ostatnich ciasteczkach jest robione z ziemi? Wrażenie jest jakbyś wszedł wyżej, ale to pewnie zasługa techniki.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Post autor: Tom_Cat »

wict0r pisze:Włosi, jak to Włosi, zakręty pokonują tak, jakby byli pewni, że nic z naprzeciwka nie jedzie.
O tak, a dodatkowo w nocy jest jeszcze jedno utrudnienie, "uwielbiają" świecić długimi po oczach… :lol:
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Post autor: Konrad »

Wspaniałe zdjęcia. :brawo: Nie wiem jak on to robi :shock:, Wiktor chyba chce żebyśmy wpadli w kompleksy. :lol:
Adam17

Post autor: Adam17 »

Ojoj! Wszedłem na Twojego bloga i pierwsze zdjęcie zwaliło mnie z nóg! Już od jakiegoś czasu planuje odwiedzić Bergamo, przy okazji przesiadek na lotnisku, ale zawsze brakuje czasu. To nie jest duże miasteczko prawda? Ile zajmie dostanie się z lotniska do centrum, ewentualny wjazd na górę oraz zjedzenie pizzy? Wyrobie się w 4-5 godzin?
Awatar użytkownika
wict0r

Post autor: wict0r »

agniecha973 - akurat to zdjęcie wykonane jest z balkonu prowadzącego do Palazzo della Ragione (schodkami w górę, obok wejścia na wieżę). Aby robić dobre zdjęcia, trzeba robić, robić i jeszcze raz robić zdjęcia. Warto przeglądać różne portale fotograficzne, czerpać inspiracje, itp.

Adam17 - Polecam Bergamo! Z lotniska do Citta Alta wydaje mi się, że dojedziesz spokojnie w ok. 20 min. Nie liczyłem ile mi to zajęło, ale tak szacuję. 4-5 godzin spokojnie wystarczy, aby wjechać na sam szczyt, pozwiedzać, zjeść pizzę i wrócić na lotnisko. Stare miasto (Citta Alta) nie jest duże, ale całe Bergamo jest całkiem spore. Warto też kupić bilet dobowy, za 5 EUR - dzięki temu dojedziesz autobusem z lotniska pod kolejkę na San Vigilio, wjedziesz kolejką na szczyt góry, potem z niej zjedziesz, po zwiedzeniu Citta Alta zjedziesz kolejką na dół, a potem wrócisz autobusem na lotnisko. Wszystko za 5 EUR.
Obrazek www.wiktor.ch - mój fotoblog
nati33

Post autor: nati33 »

Witam :-) Ja poluję na jakieś tanie loty jeszcze w lutym do Bergamo tylko obawiam się, że pogoda to loteria. Myślałam o trzech dniach łącznie z podróżą i początkowo chciałam Bergamo i Mediolan zobaczyć, ale jak usłyszałam o jeziorze Como to odpadłam, dlatego chcemy jeden dzień w Bergamo a drugi jechać rano pociągiem do Lecco i zobaczyć tyle ile się da nad jeziorem. Co o tym sądzicie? Garda jest już jednak dalej i ciężej się dostać w tak krótkim czasie a Mediolan poczeka....
Awatar użytkownika
wict0r

Zdecydowanie polecam. Mediolan można spokojnie zaliczyć w jeden dzień - tutaj moja krótka relacja: http://www.wiktor.ch/mediolan-na-weekend/
Za to, żeby poczuć włoski klimat to zdecydowanie polecam Bergamo (Citta Alta) oraz miejscowości nad jeziorami, czy to Como, czy Garda ;)
lolad1

Post autor: lolad1 »

Tyle razy lądowałąm w Bergamo, ale nigdy nie zwiedzałąm miasteczka! Zachęciły mnie do tego zdjęcia Wiktora! W tym roku nie odpuściłam i mimo niesprzyjającej pogody (ulewy) odwiedziłam centrum miasteczka. Super! Prawdziwy włoski klimacik czego niestety nie ma w takiej aglomeracji jak Mediolan. Dzięki Wiktor za wskazówki!
Awatar użytkownika
wict0r

lolad1, jest mi bardzo miło, że przydały Ci się moje wskazówki oraz zdjęcia ;)
Wydaje mi się, że Bergamo o każdej porze roku jest warte odwiedzenia ;)
nati33

Post autor: nati33 »

A ja mam pytanko co z pogodą nad jeziorem Como w kwietniu? Dużo opadów deszczu? Bardzo proszę kogos o odpowiedź. Jak sie leci na trzy dni to ryzyko jest wliczone ale wolałabym bez deszczu:-)