Apulia 2017 z dzieckiem

czokomamba

Apulia 2017 z dzieckiem

Post autor: czokomamba »

Witam Wszystkich,
Na wakacje 2017 wybraliśmy Apulię. Planujemy wylot ok. połowy czerwca do Bari i wypożyczenie samochodu. Chcielibyśmy znaleźć zakwaterowanie (najlepiej typową "wakacyjną wioskę") w okolicach Bari, w pobliżu jakiegoś urokliwego miasteczka z promenadą, ładną, czystą plażą i łagodnym zajściem do wody. Lecimy z córeczką, która ma 4 lata. Przeczytałam już wieeeele wątków na rożnych forach ale wciąż nie wiem jaką miejscowość wybrać :/

Pomożecie? :)
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Re: Apulia 2017 z dzieckiem

Post autor: Konrad »

Witaj na forum. :hej:
Wspaniała lokalizacja na wakacje :thumb up:, szczególnie jeśli ktoś lubi zwiedzać ciekawe miejsca. Mnie z miasteczek na wybrzeżu w tamtej okolicy najbardziej podobają się Polignano a Mare i Monopoli, chociaż to drugie to bardziej miasto niż miasteczko. Pewnie w pobliżu jednego z nich szukałbym zakwaterowania, zresztą leżą one blisko siebie. Bardzo mi się podobają tamtejsze plaże, są unikalne jeśli chodzi o wybrzeże Adriatyku, to takie niewielkie zatoczki pomiędzy skałami (zdjęcia poniżej, niestety swoje straciłem z powodu awarii dysku). Chociaż nie każdy musi lubić tego typu plaże, szczególnie na wakacje z małymi dziećmi. Ogólnie jeśli chodzi o wybrzeże to na północ od Polignano a Mare jest bardziej skaliste, na południe od Monopoli jest najwięcej tego typu zatoczek (najładniejszych), a im dalej w kierunku Ostuni tym więcej długich plaż. Jako "wakacyjną wioskę" masz na myśli ośrodek? Takie obiekty raczej mnie nie interesują, więc ciężko coś doradzić, ale mogę zapytać o katalog w biurze turystycznym.

Obrazek
Monopoli sea,beach & bike by Cosimo Leoci, su Flickr
Obrazek
Monopoli by Cosimo Leoci, su Flickr
czokomamba

Post autor: czokomamba »

Konrad, bardzo dziękuję za info.

Plaże z zatoczkami wyglądają pięknie :) Myślę, że córcia byłaby zadowolona :)

Przez wioskę wakacyjną rozumiem ośrodek z apartamentami/ domkami z własną kuchnią, z basenem i animacjami dla dzieci. W okolicach Caorle czy na wybrzeżu Toskanii bez problemu znajdowaliśmy tego typu miejsca. Niestety w Apulii ciężko mi coś znaleźć :/ A tego typu ośrodki są dla nas idealne na wakacje z dzieciakiem.
Gienia

Post autor: Gienia »

Witam jestem nowa na forum. Mogę się podczepić pod ten temat? My też chcemy jechać na wakacje do Apulii. Co trzeba koniecznie zobaczyć i gdzie są najpiękniejsze plaże? Słyszałam że im dalej na południe tym ładniejsze, czy to prawda? Prosiłabym opinie osób które były w Apulii.
Czokomamba czy znalazłaś coś zakwaterowania? Hotele i ośrodki są bardzo drogie, nie lepiej wynająć mieszkanie? Może ktoś coś podpowie :)
ania0111

Post autor: ania0111 »

Witam Serdecznie,
Proponuje wam również dwie miejscowości pierwsza to Trani jak ja nazywam "małe San Tropez" Włoch - dla mnie jedno z najpiękniejszych miasteczek jakie odwiedziłam w Italii. Piękne, urokliwe miasteczko z wspaniałym portem i targiem rybnym, ja korzystałam z B&B w Trani lub miejscowość Margherita di Savoia, jeśli chodzi o nocleg z dziećmi bliska dostępność plaży, ale szukajcie noclegu gdzieś w centrum nie na peryferiach. Mając samochód możecie spokojnie dojechać do Trani, aby pospacerować czy na wieczorna kolację, :-)bo plaży tam nie ma niestety w samym miasteczku.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Post autor: Tom_Cat »

Witajcie na forum! :klaniamsie:

Ciekawe lokalizacje.
Prezentują się dobrze, zarówno Trani i jego zabytki...

Obrazek
Trani by AaronP65 - A sincere thnx for over 2 million views, on Flickr

Obrazek
Trani by Davide C, on Flickr

...jak i Margherita di Savoia, ze swoją piaszczystą, dość płytką plażą...:mrgreen:

Obrazek
Il vento.....El viento....The wind... by Valter Manetta, on Flickr

...oraz Saliny (Riserva naturale Salina di Margherita di Savoia).

Obrazek
Margherita di Savoia (BT) by Carmelo Raineri, on Flickr
ania0111

Post autor: ania0111 »

Dołączam zdjęcia, naprawdę warto się tam wybrać. Z dziećmi zdecydowanie nocleg w Margherita di Savoia. Załączam zdjęcia z tych dwóch miasteczek. Polecam również wycieczkę jednodniową do Arbelobello, piękne miejsca.
Załączniki
IMG_1322.JPG
IMG_1322.JPG (261.14 KiB) Przejrzano 44 razy
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

ania0111 pisze:Załączam zdjęcia z tych dwóch miasteczek.
Aniu, zdjęcie bardzo ładne. Ale widzę tylko jedno. :mysli03:
amatus1

Post autor: amatus1 »

Witam!
Jak zapewne widzicie jestem tu nowy. Od dobrych paru lat z rodziną 2+1 (córka lat 10) jeździmy do Chorwacji i aktywnie udzielamy się na forum cro. Jednak powoli zaczynamy z kilku powodów (robi się ścisk, ceny kosmicznie idą do góry, zmęczenie materiału) szukać innego kierunku... w pierwszej kolejności padło na Włochy. Czy w tym kraju istnieje możliwość znalezienie kwatery prywatnej dla rodziny w przystępnej cenie :)? Jesteśmy osobnikami co lubią raczej spokój, mniejsze mieściny a nawet i zapyziałe dziurki... Jeśli możecie to proszę o jakieś sugestię. Planujemy wyjazd autem pod koniec czerwca, lubimy dużo czasu spędzać na plaży (córka nie wychodzi z wody, muszle, snurkowanie...) ale również zwiedzać okolice. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Witaj amatus1 na forum! :hej:

Chorwacja to popularny kierunek, więc i kiedyś musiało zrobić się tam ciasno, a skoro tylu chętnych, to, i ceny szybują do góry. A Apulia to ciekawy wybór, w sumie "rzut kamieniem", bo to po drugiej stronie Adriatyku. ;)
amatus1 pisze:Czy w tym kraju istnieje możliwość znalezienie kwatery prywatnej dla rodziny w przystępnej cenie :)?
Tak jest to możliwe. Oczywiście wszystko zależy od tego jakie macie wymagania co do kwatery, co jest Wam niezbędne, a co niekoniecznie potrzebne. Jeśli jakaś mała mieścina, na wybrzeżu, to w której części, bo linia brzegowa Apulii to będzie coś około 800 kilometrów. A miejsce też może przełożyć się na cenę zakwaterowania. Zależy też, co wchodzi w zwiedzanie okolicy, czy są to np. zabytki, rezerwaty przyrody czy jakieś inne atrakcje. I co dla Was ma większy priorytet czy wspomniane plażowanie czy zwiedzanie, a może pół na pół...