Trudno. Klasyfikacja wina na zawsze pozostanie tajemnicą restauracji.NaszaSardynia.pl pisze:Nie pytaliśmy dokładnie jakie to wino.
Wina sardyńskie.
- Tom_Cat
- Administrator
Re: Wina sardyńskie.
- NaszaSardynia.pl
- Kontakt:
To też ma swój urok, po prostu żeby poczuć ten sam smak trzeba będzie kiedyś tam wrócićTom_Cat pisze:Trudno. Klasyfikacja wina na zawsze pozostanie tajemnicą restauracji.
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 gru 2016, 18:59 przez Linx, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekty cytatu. Regulamin Italia Forum III 6.
Powód: Korekty cytatu. Regulamin Italia Forum III 6.
Tommaso, nie do końca. Na stronie Ristorante L'Aragosta są szczątkowe informacje.Tom_Cat pisze:Trudno. Klasyfikacja wina na zawsze pozostanie tajemnicą restauracji.
Ristorante L'Aragosta pisze:vini locali di grande qualità
- Tom_Cat
- Administrator
Dzięki Martino za link.Linx pisze:Na stronie Ristorante L'Aragosta są szczątkowe informacje.
Ristorante L'Aragosta pisze:vini locali di grande qualità
Urok może i ma, ale...NaszaSardynia.pl pisze:To też ma swój urok, po prostu żeby poczuć ten sam smak trzeba będzie kiedyś tam wrócić
..."vino della casa" nie jest tożsame z "vini locali di grande qualità".NaszaSardynia.pl pisze:Do czasu kiedy kilka lat temu zamówiliśmy do kolacji Vino della Casa
- NaszaSardynia.pl
- Kontakt:
Dzisiejsze zakupy można uznać za udane 
Aczkolwiek sklep dysponował jedynie dwoma butelkami Vermentino... Patrząc na jego cenę wziąłbym co najmniej karton, a może dwa
Aczkolwiek sklep dysponował jedynie dwoma butelkami Vermentino... Patrząc na jego cenę wziąłbym co najmniej karton, a może dwa
- Tom_Cat
- Administrator
A gdzie to jest taki "biedny" sklep?NaszaSardynia.pl pisze:Aczkolwiek sklep dysponował jedynie dwoma butelkami Vermentino...
- NaszaSardynia.pl
- Kontakt:
Faktycznie bieda, nie pytałem o Cannonau, bo była cała skrzynka, ale Vermentino tylko dwie butelki. A sklep znajduje się w Rybniku.
- Tom_Cat
- Administrator
W tutejszym sklepie na M zapasy są większe. Ale za to w innym sklepie namierzyłem wino białe w mojej opinii z ciekawego szczepu, ale o tym napiszę w przyszłości, jeśli tylko uda mi się nabyć to wino.
W wolnej chwili może uda mi się zrobić listę apelacji win regionu Sardynia, bo to może trochę ułatwić poszukiwanie ciekawych okazów.
W wolnej chwili może uda mi się zrobić listę apelacji win regionu Sardynia, bo to może trochę ułatwić poszukiwanie ciekawych okazów.
- Konrad
- Administrator
Ja na bieżące potrzeby zaopatrzyłem się w takie wina:
Na pierwszy rzut oka można nie zauważyć, ale moje Vermentino to inne wino. Vermentino di Gallura jest winem z wyższej apelacji - DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), czyli najwyższa klasa jakości we Włoszech, natomiast Vermentino di Sardegna jest winem z apelacji DOC (Denominazione di Origine Controllata). Vermentino di Sardegna możne być produkowane praktycznie na całej Sardynii, podczas gdy Vermentino di Gallura jedynie w subregionie Gallura.
Po degustacji napiszę coś więcej o tych winach.
Na pierwszy rzut oka można nie zauważyć, ale moje Vermentino to inne wino. Vermentino di Gallura jest winem z wyższej apelacji - DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), czyli najwyższa klasa jakości we Włoszech, natomiast Vermentino di Sardegna jest winem z apelacji DOC (Denominazione di Origine Controllata). Vermentino di Sardegna możne być produkowane praktycznie na całej Sardynii, podczas gdy Vermentino di Gallura jedynie w subregionie Gallura.
Po degustacji napiszę coś więcej o tych winach.
- Załączniki
-
- Vermentino di Gallura DOCG
- verentino_g.jpg (163.51 KiB) Przejrzano 31421 razy
-
- Cannonau di Sardegna DOC
- cannonau.jpg (205.2 KiB) Przejrzano 31421 razy
- NaszaSardynia.pl
- Kontakt:
Nigdy nie byłem fanem i smakoszem win, ale smak Vermentino obudził we mnie pasjonata 
Nabrałem ochotę nieco bardziej wgryźć się w tematykę win z Sardynii. Myślę, że warto ten temat na forum coraz bardziej rozwijać.
Nabrałem ochotę nieco bardziej wgryźć się w tematykę win z Sardynii. Myślę, że warto ten temat na forum coraz bardziej rozwijać.