Sieci komórkowe we Włoszech
Sieci komórkowe we Włoszech
Zastanawiam się, czy nie warto kupić jakiejś karty PREPAID włoskiej sieci komórkowej, żeby mieć chociażby tani internet - bo na roamingu to masakra. Czy moglibyście się podzielić jak to wygląda cenowo w słonecznej Italii?
- Konrad
- Administrator
Re: Sieci komórkowe we Włoszech
Ja używałem dotychczas internetu mobilnego z Vodafone. Płaciłem 10 euro i miałem 30 albo 100 godzin miesięcznie. Jeśli chodzi o funkcjonalność to sprawdzało się to dość dobrze podczas podróżowania po Włoszech, zasięg też był niezły, często nawet w trudno dostępnych miejscach. Jest tylko jeden problem z tymi ofertami, niby to nie jest na abonament, a praktycznie nie różni się niczym od abonamentu. To znaczy jeśli tego nie wyłączysz to będzie Ci zabierało pieniądze do końca świata bez względu na to czy korzystasz z usługi czy nie, a wyłączenie wcale proste nie jest, o czym sam miałem okazję się przekonać. Kiedyś nie było mnie kilka miesięcy we Włoszech i za nic nie mogłem tego usunąć, w końcu nabiło mi tyle na minus, że musiałem zrezygnować z numeru. W Twoim przypadku to akurat nie ma problemu, na koniec wyrzucisz kartę do kosza i sprawa załatwiona.
Teraz widzę, że kosztuje to dwa razy tyle, a oferta według mnie jest gorsza, to znaczy nie na godziny a gigabajty:
http://internet.vodafone.it/offerte-senza-vincolo/
W innych sieciach pewnie jest podobnie jeśli chodzi o koszty.

Teraz widzę, że kosztuje to dwa razy tyle, a oferta według mnie jest gorsza, to znaczy nie na godziny a gigabajty:
http://internet.vodafone.it/offerte-senza-vincolo/
W innych sieciach pewnie jest podobnie jeśli chodzi o koszty.
- Tom_Cat
- Administrator
A czy kartę prepaid można kupić w taki sam sposób jak w Polsce, czyli nikt nie zadaje zbędnych pytań? Bo obiło mi się o uszy, że trzeba podać jakieś dane. Czy to prawda?
- Konrad
- Administrator
Wkraczamy tu w tematy, które podnoszą mi ciśnienie.Tom_Cat pisze:A czy kartę prepaid można kupić w taki sam sposób jak w Polsce, czyli nikt nie zadaje zbędnych pytań? Bo obiło mi się o uszy, że trzeba podać jakieś dane. Czy to prawda?

- Tom_Cat
- Administrator
Czyli płacąc gotówką, w Polsce zachowasz jednak większą anonimowość.
Nie ma jak idiotyczne przepisy, tylko po to, żeby obywatele je obchodzili. Ustawodawca zapomniał, że turyści zazwyczaj nie są zameldowani we Włoszech. Z drugiej strony nikt nie obiecywał, że turysta będzie miał łatwo.
A gdzie karty prepaid są dostępne? Czy jest to jak w Polsce, praktycznie w każdym sklepie, kiosku czy na stacji benzynowej, czy są jakieś ograniczenia?
Nie ma jak idiotyczne przepisy, tylko po to, żeby obywatele je obchodzili. Ustawodawca zapomniał, że turyści zazwyczaj nie są zameldowani we Włoszech. Z drugiej strony nikt nie obiecywał, że turysta będzie miał łatwo.

A gdzie karty prepaid są dostępne? Czy jest to jak w Polsce, praktycznie w każdym sklepie, kiosku czy na stacji benzynowej, czy są jakieś ograniczenia?
- Konrad
- Administrator
Dobre pytanie.Tom_Cat pisze:A gdzie karty prepaid są dostępne? Czy jest to jak w Polsce, praktycznie w każdym sklepie, kiosku czy na stacji benzynowej, czy są jakieś ograniczenia?

- Tom_Cat
- Administrator
Dziękuję. To istotna informacja. Zamiast szukać i błądzić, najprościej udać się w takie miejsce.Konrad pisze:Takie punkty są też przeważnie w dużych supermarketach, sklepach z elektroniką, gdzie sprzedaje się telefony.

- Tom_Cat
- Administrator
Przeprowadziłem małą weryfikację.
Akcja: Trydent – Górna Adyga. Można bez problemu trafić na sklep z telefonami, a w nim nabyć kartę do telefonu.
Z ciekawostek vodafone.it nie chce współpracować (w moim przypadku z PLAY), można wysyłać tylko sms’y, ale nie da się zadzwonić. Pani miłym głosem usiłuje wyjaśnić, dlaczego, ale i tak jej nie zrozumiałem. Wystarczy zrezygnować z automatycznego wyboru sieci i wybrać w telefonie ręcznie. Bez problemu działa TIM. Obie sieci nie chcą jednak wysłać MMS’a. Nie wgłębiałem się w szczegóły, dlaczego tak jest. W związku z powyższym wybrałem "jedynie słuszną" sieć. TIM ma bardzo dobry zasięg nawet w miejscach gdzie stoją dwa domki na krzyż.

Z ciekawostek vodafone.it nie chce współpracować (w moim przypadku z PLAY), można wysyłać tylko sms’y, ale nie da się zadzwonić. Pani miłym głosem usiłuje wyjaśnić, dlaczego, ale i tak jej nie zrozumiałem. Wystarczy zrezygnować z automatycznego wyboru sieci i wybrać w telefonie ręcznie. Bez problemu działa TIM. Obie sieci nie chcą jednak wysłać MMS’a. Nie wgłębiałem się w szczegóły, dlaczego tak jest. W związku z powyższym wybrałem "jedynie słuszną" sieć. TIM ma bardzo dobry zasięg nawet w miejscach gdzie stoją dwa domki na krzyż.

- Konrad
- Administrator
Czy musiałeś podawać swoje dane?Tom_Cat pisze:Przeprowadziłem małą weryfikację.Akcja: Trydent – Górna Adyga. Można bez problemu trafić na sklep z telefonami, a w nim nabyć kartę do telefonu.
Poniżej linki do najważniejszych sieci komórkowych we Włoszech:
TIM - http://www.tim.it
Vodafone - http://www.vodafone.it
Wind - http://www.wind.it
3 - http://www.tre.it
- Tom_Cat
- Administrator
Nie dotarłem do tego etapu.Konrad pisze:Czy musiałeś podawać swoje dane?

Ale o tym poniżej.
Sklep namierzony, stoję przed wystawą, na której mnóstwo telefonów i startery prepaid. Nie ma, na co czekać, trzeba spróbować zakupić. Podchodzę do drzwi… A tu niestety nie dam rady otworzyć. Zamknięte. Sklep czynny do 12, a następnie od 16. A była wtedy 14.

Na marginesie dodam, że między 12, a 16 większość sklepów jest zamknięta.
Stacje benzynowe również. Możliwa tylko opcja tankowania na kartę. Nie dotyczy to LPG (na miejscu określany nazwą GPL), który można zatankować tylko w godzinach otwarcia stacji.