Liquore alla salvia (Likier z szałwii).

Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 906
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Liquore alla salvia (Likier z szałwii).

Postautor: Konrad » niedziela, 20 lis 2016, 00:14

Znalazłem taki oto prosty i ciekawy przepis na likier z szałwii wg M. Tomalini. Szczególnie zachęcający jest piękny kolor nalewki. Ponieważ uprawiam trochę szałwii to chyba się zdecyduję zrobić. :)

Liquore alla salvia (Likier z szałwii).

- 18 liści szałwii,
- 250 gram spirytusu 95%,
- 250 gram wody,
- 250 gram cukru,
- 1 cytryna,
- 2 goździki.

Umyć dokładnie i osuszyć liście szałwii oraz skórkę z cytryny (jedynie część żółta). Umieścić wszystkie składniki w słoju zamykanym hermetycznie i macerować przez 2 miesiące potrząsając słojem od czasu do czasu. Po tym okresie dokładnie przefiltrować i przelać do transparentnych butelek. Leżakować minimum 6 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Awatar użytkownika
Linx
Moderator
Posty: 91
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2013, 16:37

Re: Liquore alla salvia (Likier z szałwii).

Postautor: Linx » niedziela, 1 sty 2017, 17:00

A jak to zrobić, bo niepryskane cytryny są teraz, a świeżej szałwii nie ma. A jak będzie świeża szałwia, to nie będzie cytryn. :mysli03: Zaznaczam, że nie chcę robić z suszonej.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 297
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Liquore alla salvia (Likier z szałwii).

Postautor: Tom_Cat » wtorek, 3 sty 2017, 03:02

Zrób tak jak ja. :mrgreen: Wszedłem w posiadanie włoskiej, niepryskanej cytryny, a świeżą szałwię zerwałem w ogródku. Pomimo mrozu, trzyma się nieźle. Wystarczy uciąć nożyczkami listki, a potem zostawić w domu do odtajania. Jak się rozmrożą maja takie same właściwości jak w lepszych porach roku niż obecna. :lol: A dalej już według przepisu. ;)
Już niedługo będę po etapie maceracji i wtedy opiszę pierwsze wrażenia. :winko:
Awatar użytkownika
Linx
Moderator
Posty: 91
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2013, 16:37

Re: Liquore alla salvia (Likier z szałwii).

Postautor: Linx » środa, 4 sty 2017, 00:15

Dzięki. Jak znajdę taki krzaczek, to spróbuję. :thumb up:
Też jestem ciekawy wrażeń.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 297
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Liquore alla salvia (Likier z szałwii).

Postautor: Tom_Cat » niedziela, 12 lut 2017, 13:53

Jestem właśnie po etapie maceracji. Dziś minęły dokładnie dwa miesiące od momentu nastawienia. Wstępne wrażenia są dość ciekawe. ;)
Kolor ładny, żółty plus ciemna zieleń. Zapach z dość intensywną nutą szałwii i alkoholu. Smak obłędny, odświeżający, pierwsze wrażenie, że jest miętowy, następnie szałwia i słodycz.
A teraz zapominam o nim na pół roku i zobaczę jak się ułoży. :)
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 906
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Re: Liquore alla salvia (Likier z szałwii).

Postautor: Konrad » środa, 15 lut 2017, 23:50

Ja również nastawiłem zgodnie z planem, ale mój będę filtrował dopiero za tydzień. Na razie wygląda ok. :)
Robiłeś dokładnie według przepisu?
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 297
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Liquore alla salvia (Likier z szałwii).

Postautor: Tom_Cat » wtorek, 21 lut 2017, 14:04

Tak, wszystko zgodnie z przepisem. :)
Jak znajdę trochę czasu, to może nawet uda mi się zrobić zdjęcie. Ale nie obiecuję na 100%.
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 906
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Re: Liquore alla salvia (Likier z szałwii).

Postautor: Konrad » sobota, 25 lut 2017, 00:43

Nadspodziewanie dobry ten likier. Okazuje się, że z w miarę prostych przepisów można uzyskać bardzo ciekawe trunki. Kolor a'la zielony Chartreuse. Smak doskonale opisał Tom. Jeśli jeszcze zyska przez te sześć miesięcy to będzie na prawdę coś. :thumb up:

Wróć do „Włoskie likiery i nalewki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: CC [Bot] i 0 gości